Història

La Secció Excursionista del Foment Martinenc va néixer oficialment el 21 de juliol del 1908, a recer d’una entitat cultural amb més de cent anys d’història (1877) del barri del Clot – Camp de l’Arpa. Des de aleshores ençà ha passat per etapes excel·lents i d’altres més mediocres, com així ho demostren les re-fundacions dels anys 1919 i 1930.

A partir dels anys cinquanta es reactivà i s’organitzaren tot tipus d’activitats amb una certa periodicitat. Els cursets van ser una de les activitats que més es programaren i realitzaren: iniciació a l’excursionisme, alta muntanya, escalada, esquí en les diverses modalitats, etc. També es van fer campaments socials, marxes de regularitat i ral·lis. Cal afegir-hi la fotografia, que tradicionalment fou una activitat més dintre de la Secció: laboratori fotogràfic propi, cursets  fotogràfics i concurs fotogràfic anual. També convé fer esment al grup de jovent, que durant uns anys formaren nous excursionistes.

A nivell de Catalunya la SEFM ha organitzat dues edicions (1955 i 1980) de la Marxa de Regularitat de Catalunya. Cada any per a la Festa Major del Clot-Camp de l’Arpa, la Secció es fa càrrec de l’organització de la Cursa Atlètica Popular del barri.

L’activitat muntanyenca dels membres de la secció fou molt intensa durant l’últim terç del segle XX. Entre els anys 1976-77 el grup d’alta muntanya i escalada (GAF) va coronar la majoria de cims de més de 3.000 metres dels Pirineus, exactament 113 d’un total de 120 cims catalogats en aquells anys. Cal esmentar que a tots els cims assolits es deixava un banderí commemoratiu de la nostra Entitat.

S’ascendí a la majoria de cims dels Pirineus, molts d’ells reiteradament, sobretot en època estival i algunes ascensions hivernals amb esquís. També es van realitzar nombroses ascensions als cims més importants dels Alps. Altres serralades que es van visitar foren els Atles i els Andes amb diverses ascensions a l’Aconcagua, destacant la feta l’any 1980 per la via dels Polonesos. L’ascensió fou considerada com primera absoluta en època hivernal. Així mateix l’ascensió al Muztag Ata de 7.546 metres amb esquís, en la serralada del Kum Lun, regió del Xinjiang (Xina).

En el món de la BTT, cal esmentar l’ascensió amb bicicleta de muntanya per primera vegada al coll de Semo la de 5.573m al Tibet, entre els mesos de juliol i agost de l‘any 2.005. Aquest coll és considerat el més alt del món, ja que en el transcurs de l’expedició anomenada “Pedals al Cel” es va poder demostrar amb un GPS Leica GS20 aquesta altitud. Amb aquest èxit un grup de la Secció aconseguí el rècord Guiness per haver pujat al coll ciclable més alt del món.

Una activitat singular de la Secció ha estat la portada de quatre talles de fusta de Sant Bernat (patró dels excursionistes), mitjançant relleus fets a peu des de la seu social de l’ entitat fins a quatre punts de la geografia catalana: Bellmunt (Osona), El Far (Osona), Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i Siurana (Priorat). Les imatges es van traslladar  a aquests quatre indrets l’any 1960. Deu anys després, se’n van renovar tres perquè havien desaparegut.

El grup d’espeleologia del Foment Martinenc, al llarg d’una vintena d’anys realitzà nombrosos estudis de cavitats i avencs que posteriorment publicava anualment en la revista Gour. Cal destacar les campanyes dutes a terme en les províncies d’Almeria i Màlaga en la prospecció i exploració de la cova de la Pileta, amb 2500 metres de recorregut, i la descoberta de tres noves coves.

Actualment la Secció segueix realitzant activitats d’alta i mitja muntanya, senderisme, marxa nòrdica, sortides urbanes, sortides a l’entorn de Barcelona, caminades amb família, conferències i projeccions d’audiovisuals, exposicions fotogràfiques, etc.

Des de 1997, la Secció organitza conjuntament amb altres entitats excursionistes del districte de Sant Martí la Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de muntanya.

L’any 2009 es va crear el concurs de Ressenyes de Muntanya, del qual es van fer 9 convocatòries.

La Secció participa activament en l’organització del Barnatresc (caminades per la ciutat) i del Naturtresc (senderisme).  

L’any 1981 la Secció va rebre la placa de Sant Martí en reconeixement a la seva trajectòria i l’ any 2.008 vam celebrar el 1r Centenari.