SANT BERNAT -Patró dels excursionistes

La SEFM té diferents Sant Bernat repartits pel territori

L’any 1960, la Secció Excursionista del Foment Martinenc, per celebrar el seu 30è aniversari va pensar posar quatre imatges de Sant Bernat  (Sant Bernat de Menton, patró dels excursionistes) una imatge a cada una de les províncies catalanes. Posteriorment, el 1970, una altra Junta, dins del marc del 40è aniversari, va voler recuperar les imatges malmeses per les condicions meteorològiques, o per bandalisme. I des de llavors, oficialment, no hi ha constància de cap actuació formal de la Secció Excursionista…

Enguany, 2014, hem volgut fer un recull de la situació actual dels Sant Bernat de la Secció. S’ha iniciat la recerca per la talla que es va instal·lar a Siurana, i que després de diferents vicisituts, ha anat a parar al Bar l’Acàcia, del mateix poble de Siurana. El diumenge 11 de maig de 2014, ens hi vam acostar.

Talla de fusta a Siurana

 

11 de maig de 2014: La Sra. Montserrat, mestressa del Bar l’Acacia, ens va rebre molt cordialment, i ens va fer saber que no érem els únics que reclamàvem la pertinença de la talla que el seu marit va decidir un bon dia, endur-se a casa, després d’unes obres al pàrquing d’accés al poble. Ens vam fer unes fotografies, i li vam fer entrega d’una còpia del llibre del centenari on s’explica tota la història del Sant Bernat de Siurana. Malauradament, algunes de les fotos s’han perdut, així que ja tenim l’excusa per tornar-hi.

Talla de fusta a El Far

1 de Juny de 2014: A la província de Girona, en el santuari de Mare de Déu del Far, tenim la segona talla de St. Bernat que visitem. Es troba dins del recinte del santuari, i a part de les teranyines, està en molt bon estat de conservació, cosa que hem d’agrair al mossen de la parròquia. Paga la pena pujar a aquest mirador espectacular sobre la província de La selva, i el paratge de Susqueda. L’excursió des de Sant Martí Sacalm, de no més de dues hores de pujada, i una i mitja de baixada pels respectius graus, és francament recomenable.

I properament, dissabte 13 de desembre farem l’ascensió a la Serra de Busa on visitarem la imatge de Sant Bernat que est troba ubicada a Sant Llorenç de Morunys