ExcursionismeGeneral

2022-06-04 al 06 Sortida al Pallars

Els dies 4 al 6 de juny del 2022, un petit grup de la SEFM, vam fer un recorregut per les terres del Pallars i la Noguera per conèixer alguns indrets poc trepitjats.
La forta calor d'aquests dies condiciona una mica les activitats, però, així i tot, vam gaudir de les visites, les quals foren força interessants.

La visita al poble de Penelles s'ha convertit en una parada obligada quan es va per aquestes contrades de la Noguera.
De la carretera de Vilagrassa a Balaguer, en cal agafar el desviament que ens porta a aquest municipi que ha sabut col·locar-se dintre dels indrets més interessants pel que fa a l'art rural.
D'uns anys ençà es convoca anualment el festival Gargar Festival de Murals i d'Art Rural, el qual consisteix a posar a disposició d'artistes especialitzats en murals urbans les parets del poble.
El resultat és espectacular amb la gràcia que any a any el poble va canviant.

Per aquestes contrades la història, els hi va fer una mala jugada. L'abril de 1938, la Guerra Civil hi arribà amb tot el que representa de dolor i destrucció. El front que amb una línia que anava del sud de la ciutat de Lleida al Pirineu va quedar estacionat aquí fins al gener de 1939. És el que hom anomena Front del Segre de Lleida a Tremp i Front del Pallars fins al Pirineu.
Entre Penelles, Bellcaire d'Urgell i la Sentiu de Sió visitem les antigues trinxeres d'ambdós bàndols.

Espluga de Serra

Sant Miquel de la Vall

Castell de Mur

Santa Engracia

Toralla

Toralla

Toralla. “Tanc de pega” Tropes franquistes

Les visites de les valls de Serradell, del poble de Toralla -amb el tanc de pega de la postguerra franquista-, la pujada fins al poble de Santa Engràcia, immillorables miradors de la comarca i el recorregut pel Port de Montllobar i el Castell de Mur, ens mantingueren ocupats tot el dia fent carreteretes d'aquelles que només es troben als pobles del Pirineu i Prepirineu.

RM 2022 06 06-029

La vall de la Barcedana, era a l'època medieval camí de pas i frontera entre les terres cristianes del Pallars i els musulmans que controlaven d'Ager fins a Lleida.
Tot tancant la vall s'edificà un magnífic castell, el de Sant Gervàs, que amb el temps ha passat d'un indret quasi màgic a un indret apartat i tapat per les bardisses.

La visita al poble de Llimiana, complementà aquesta sortida amb les esplèndides vistes del Montsec i el pantà de Sant Antoni.

 

 

 

 

Comparteix