GeneralSortides culturals

Mataró modernista

Divendres 31 de maig vam fer una visita guiada sobre el Modernisme a Mataró, concretament  les obres de Josep Puig i Cadafalch i el primer encàrrec important d’Antoni Gaudí.

Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) fou una persona polifacètica: arquitecte, urbanista, historiador de l’art, arqueòleg, polític i president de la Mancomunitat de Catalunya (1917-1924). Després d’acabar els seus estudis, exercí com a arquitecte municipal de la seva ciutat natal, Mataró. Durant 4 anys realitzà múltiples encàrrecs públics (edifici del Rengle a la plaça Gran, Saló de Sessions de l’Ajuntament i la reforma del clavegueram de la ciutat) i privats (botiga  la Confianza, La Beneficiencia i  la Casa Coll i Regàs). Tot i aquesta activitat frenètica,  també tingué temps per a les picabaralles amb el seu antecessor en el càrrec municipal, Emili Cabanyes.

El final de la ruta fou la nau de blanqueig del cotó de la Cooperativa la Obrera Mataronense, coneguda com a Nau Gaudí. L’any 1878 Antoni Gaudí rebé l’encàrrec d’executar la colònia de la cooperativa: edificis fabrils, cases unifamiliars per als treballadors, escola, biblioteca, casino i la seu de la cooperativa. Només s’arribà a construir una part del projecte i actualment tan sols resten la nau i els serveis  sanitaris. La Nau està construïda amb 13 arcs parabòlics de fusta, els quals creen un espai ampli i diàfan de gairebé 600 metres quadrats sense haver de recórrer a divisions internes, pilars o columnes. Des de l’any 2010 en aquest espai hi ha la col·lecció Bassat d’Art Contemporani que vam visitar amb més deteniment a la tarda.

Tot obres primerenques de dos arquitectes modernistes que ja en aquell moment apuntaven a desenvolupar una gran carrera professional.

© Isabel Reina

Comparteix